Oljelekkasje i Sanddalselven 24. april 2023

Oljelekkasje i Sanddalselven 24. april 2023

Publisert av Erik Falck den 24.04.23. Oppdatert 25.04.23.

Etter at vår leder Terje Aarsand ble varslet av grunneier Jon Henning Gjerde om oljelekkasje i Sanddalselven i går tok han umiddelbart aksjon både mot kommune og Brannvesen. Ble i første omgang avfeiet med at det ikke så så alvorlig ut og de ville vente til i dag med å gjøre noe. Det var ikke godt nok for oss og han fikk brannvesenet til ut legge ut en lense i går kveld. I morges klokken 05.30 var han på farten igjen og i løpet av dagen ble dette tatt mer alvorlig og en større aksjon satt i gang.

Først kom brannvesen med flere folk og la ut bedre lenser. Etter hvert kom også politi og Vitek på plass.

Fanaposten stilte også med redaktøren selv.

Utslippet viste seg å komme fra en bedrift på Midtun som kom med datablad og info om hva som var sluppet ut. Det er snakk om fra 60 til et par hundre liter.

Det er tragisk at slikt skjer og spesielt nå i klekketiden for insekter og yngling for fisken i bekken. Mange fugler i Nettunvannet som også kan bli tilgriset.  Takket være innsatsen til Nesttunvassdragets venner ble dette etter hvert tatt på alvor, men det viser stor svikt i kommunens respons. 

Som Terje uttalte: Er helt klart på aksjonstid/respons kommunikasjon og oppfølging av disse sakene må bli bedre. Jeg er helt klar på at Bergen vann må ha et større førstelinje ansvar  for enklere utstyr og opplæring for å redusere utslipp før Bergen Brannvesen kommer inn. Hadde en hatt riktig utstyr vi ikke hadde i går kunne vi redusert utslippet og konsekvens. Nå fortsetter lekkasjen i en svært kritisk tid for fisk, innsekter mm med den lave vannføringen. 

 

Her følger flere bilder fra elven i dag og dagens aksjon. 

Bildet viser hvor lekkasjen kommer ut. Røret kommer fra industriområdet på Midtun.

Mye olje hele veien ned til Nesttunvannet. Bildene under viser den tynne lensen fra i går og den nye som burde vært lagt ut med en gang dette ble oppdaget.  Takk for god innsats Terje og stor takk til brannvesen og politi som etter hvert tok saken alvorlig og gjorde en kjempeinnsats. 

Lense nå også ved utløpet i vannet.

Siste bilde : Terje Aarsand ellers Alle bilder :Erik Falck